Musikanten Dan Tillberg

Jag får nog säga att jag räknar mig i första hand som musiker även om jag aldrig gjort nåt seriöst försök att låta musiken vara den enda inkomstkällan. Nån gång i framtiden kanske man skulle släppa sargen…iallafall lite? Ja vi får se. Genom åren så har jag hursomhelst kommit att syssla med rätt olika saker inom olika musikområden. En liten översikt här.

Saxofonisten (med biinstrument)
Kanske är det ändå lite av huvudrollen – att lira sax. Tyvärr medger inte tiden att öva så mycket att man kommer upp på de där riktigt höga nivåerna, men jag skäms inte för vad jag går för idag. Tenoren är den jag helst lirar på; men i storbandssammanhang är det väldigt mycket alt och sopran. Det har överhuvudtaget blivit mycket storband i mitt liv, både som medmusiker och som ledare. Men det har också blivit en hel del på mindre formationer som t. ex. min egen kvartett (kolla här) och en rad olika coverband. Flöjt fungerar numera rätt bra som biinstrument och enklare klarinett kan fungera om jag får tid att förbereda mig.

Pianisten/keyboardisten
Hela mitt liv har pianot funnits med, det är ett otroligt mångsidigt instrument. Jag lirar piano hyfsat aktivt och har lirat både i mindre grupper och storband – just rollen som storbandspianist visade sig passa mig bättre än man kunde ana. Såna vik tar jag gärna och ju oftare dess bättre. Men jag ackompanjerar gärna också, t.ex. min fru som är grym sångerska eller mina barn som blir allt mer och mer kompletta musiker. Eller andra som behöver ackompanjatör; kanske inte med de mest dramatiska svårighetsgraderna i fingerfärdighet (då ringer vi en pianist med just dessa konster som yrke). Eller lirar i coverband och då kommer jag nog med dubbla klaviaturer så att man kan köra piano/elpiano/B3 mot olika typer av synthljud, t. ex. pads/stråkar/leads etc. Är inte superproffs på att hitta rätt ljud men det brukar lösa sig om man vet lite i förväg och mitt NordStage2 klarar det mesta jag utsatt det för. Enda som slår det är en stämd Steinwayflygel av lite större sort. Det finns inget bättre.

Storbandsledaren och understundom körledaren
Min huvudsakliga ledningssyssla idag är att leda mitt eget fina storband Carefree Big Band, som man kan hitta både här (egen hemsida) och här (Facebook). Det har jag hållit på med sedan 2008. Jag är också anlitad repetitör för några andra band, t. ex. Wermdö Storband (stadigt), och One Big Band (sporadiskt). Storband är en värld som jag känner till väl och som jag själv hållt på med från och till sedan 1979 då jag 12 år gammal började lira med betydligt äldre medmusikanter i Adolf Fredriks Storband. En annan värld som jag är mycket välbokant med är körvärlden (se nedan ang själva körsången) och jag har från och till varit vikarierande repetitör för flera olika körer. Jag är ingen röstexpert, men själv körsångare och hyfsat vass på att leda kör skulle jag våga påstå. Det händer sällan idag att jag gör såna jobb, men skulle rätt situation uppstå är jag på.

Arrangören och kompositören
Jag har sedan jag var barn skrivit arr för olika ensembler, både instrumentala och vokala. Samt plankat förstås – mycket. Sedan ca 2008 har jag tagit arrangeringssysslan mer på allvar och producerar långsamt men hyfsat kontinuerligt nya arr och ibland nån komposition. De flesta arr jag skrivit är för storband 5444 men det finns också andra format som kommit på tal. Spana gärna in min arrsida som du finner på tillberg.org/arr (direktlänk här). Där finns också några kompositioner. Tillsammans med Helena blir det lite alster ibland också. Helena är fena på text och melodi, sen klär jag det hela i harmonik. Ett exempel (en förstasida som smakprov) finner du här (FIXME, länk hit). Jag arrar och komponerar mycket för min egen skull och måste inte ha en beställning för att skriva. Men jag tar gärna också beställningar både på plankningar, arr och kompositioner. Det är bara att höra av sig så får vi se om det passar i stil och format och förstås om det finns tid. Jag är inte bus-snabb, men rätt noggrann.

Läraren
Jag har med åren fått rätt bra koll på musikteori och gehörslära och gillar skarpt att undervisa. Det ger alltid nya intryck och kunskaper. Två typiska områden där jag jobbat med musikundervisning är
– Gehör och notläsningsträning för körsångare
– Teori och praktik för att bli en bättre jazzimprovisatör
Jag har kört kurser inom båda dessa områden, hittills mest på eget initiativ för att hjälpa egna kören att bli bättre eller för att hitta fler solister till nåt av mina band. Men jag tar gärna också undervisningsuppdrag inom andra utbildningsprogram som t. ex. sommarkurser (men det måste verkligen inte vara sommar). 🙂 Jag har funderat på om det skulle vara läge att dra ihop en kurs över t. ex. 4 tillfällen à 3 timmar eller nåt sånt; med säg 6-8 deltagare. Då skulle man kunna varva teori med praktik; jag kompar på piano och kanske har med mig andra kompmusiker också nån gång. Känns detta som ett upplägg som du är intresserad av, mejla gärna mig!

Körsångaren
Körsång är ytterligare ett område som följt med mig från barnsben. Mina senaste lite större engagemang har varit Riddarholmens kammarkör, Jacobs kammarkör och Hedvig Eleonora kammarkör. Jag har också vikarierat i en rad olika körer som t. ex. Katarina kammarkör, Mikaeli kammarkör, Filharmoniska kören, Musikhögskolans kammarkör, Huddinge kammarkör och Oscars kammarkör samt en rad mer tillfälliga konstellationer för olika tillfällen. Min röst är i bas2-läge och ner till stora C brukar inte vara ett problem, men allt därunder är en ren formfråga…